sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Traditie VS Religie

Astazi 21 noiembrie 2009 se sarbatoreste Ovidenia sau Dovidenia sau Vovidenia sau bla bla bla.Teoretic aceasta sarbatoare din punct de vedere religios marcheaza intrarea Maicii Domnului in Biserica la varsta de 3 ani unde a si fost lasata si crescuta de preoti.Totusi sunt foarte multe traditii care nu au nicio legatura cu cu sarbatoarea religioasa propriu zisa, sunt doar inventii ale oamenilor de la tara care au mai suferit modificari(probabil) in timp deoarece au fost spuse si nu scrise.Traditiile despre care vorbesc sunt urmatoarele, spre exemplu se spune ca
Ovidenia este socotita in popor drept zi magica caci acum se deschid cerurile si cei neprihaniti cu duhul pot intelege graiul animalelor.
La sate, ziua este tinuta cu sfintenie si smerenie pentru a avea belsug in casa si spor in hambare.
O trasatura caracteristica a acestei sarbatori este metafora luminii, prezenta in legende, credinte si superstitii. Asadar, Ovidenia se mai tine pentru ochi, pentru vedere. In acest scop, unii oameni sfintesc in aceasta zi cate un fuior (sau un stergar), cu ajutorul caruia la nevoie se sterg pe ochi, cu apa.
De asemenea, se aprind lumanari si se da de pomana pentru sufletul celor morti fara lumanare la capatai, morti in intuneric, ca sa aiba si ei pe lumea cealalta calea luminata. In unele zone, femeile obisnuiesc sa puna la icoane un vas cu apa si sa aprinda o lumanare, apa respectiva fiind mai apoi buna de leac in diverse boli.
Deoarece se crede ca de Ovidenie strigoii umbla fara opreliste, se ung cu usturoi ferestrele si usile. Tot in aceasta zi se fac si previziuni meteorologice: daca este senin, soare, vara va fi secetoasa; daca ninge, va fi iarna grea.
In noaptea de Ovidenie se fac farmece si descantece. Lumanarea de Ovidenie o pot folosi fetele nemaritate cu ajutorul careia privesc in fantana ca sa-si vada ursitul.Deci ce avem noi aici , URSIT, APA MAGICA , STRIGOI, ma scuzati dar de ce aceste obiceiuri nu sunt condamnate de catre Biserica Crestina ,insa magia de orice fel este?Aceleasi lucruri se pot face si folosind instrumente legate de ocult.Care e diferenta dintre acestea si de faptul ca spun o incantatie sa-mi gasesc marea iubire sau sa fac apa "sfintita" ca sa ma vindec de dureri de cap?Daca serialul Supernatural era pe bune Sam si Dean ii exorciza pe toti taranii din Romania.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi..?